Een cultuurhistorische attractie van de hoogste orde
Deze omgrachte borg is in de kern meer dan zeven eeuwen oud en erachter ligt een 25 hectare groot landgoed-bos, ingericht in de Engelse landschapsstijl. De bezoeker krijgt hier het gevoel in een sprookjeskasteel rond te dwalen, met grachten, koetshuis, boerderij (nu café-restaurant), kassen en boomgaarden. De borg is ingericht in de stijl van de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. De langste achternaam van Nederland! Met de familie “upstairs” en het personeel “downstairs” wordt een sfeervol beeld gegeven van het leven in een huis van stand.
In één van de stijlkamers bevindt zich een permanente expositie van de Groninger schilder Gerrit van Houten (1866-1934). Het oeuvre van deze getalenteerde schilder is beperkt, omdat na zijn 24e levensjaar zijn psychische gezondheid verslechterde en schilderen niet meer lukte.
Het park heeft eerst een Franse tuinaanleg gehad
De zichtas met een lengte van maar liefst 1,3 km geeft vanuit de Grote zaal een fraaie kijk op het park. Later hebben de tuinarchitecten J.D. Zocher, G. A. Blum en L.P. Roodbaard ontwerpen gemaakt voor een park in de Engelse landschapsstijl met slingerende paden, waterpartijen en reliëf. Rondom de borg zijn de meeste stinzenplanten te vinden.
Tussen veel natuurschoon staan er in dit “Slochterbos” prachtige 18de -eeuwse tuinvazen en beelden. Typisch voor de landschapsstijl zijn de vele “follies”, waaronder ook veel moderne. Bij enkele follies kan de bezoeker met een sleutel ook binnen kijken.
In het Koetshuis zijn wisselende tentoonstellingen en een filmzaal te vinden. In de Oranjerie is een levendige presentatie te zien over de ontwikkeling van het uitgestrekte park, dat vrij toegankelijk is.










